Na rynku opakowań gastronomicznych dominującą pozycję zajmują pudełka wykonane z tworzyw sztucznych. Takie pudełka są lekkie i nienasiąkliwe, a przy tym tanie. Dzięki ich dużej różnorodności restauratorom i właścicielom firm cateringowych łatwo dobrać opakowanie o pożądanym rozmiarze, kolorze i kształcie. W ostatnich latach na popularności zyskują również opakowania papierowe. Które pojemniki na sałatki wydają się zatem najlepsze?
Opakowania z tworzyw sztucznych
Jeśli zastanawiasz się nad wyborem tanich pudełek gastronomicznych, pierwszym wyborem będą zapewne ich plastikowe wersje. Wśród tego typu pojemników do sałatek znajdziesz pudełka prostokątne, kwadratowe i okrągłe, z dedykowanymi przykrywkami lub ich funkcjonalne odmiany z zespoloną przykrywką. Najczęściej takie pudełka wykonane są z przezroczystego tworzywa sztucznego, zawsze z certyfikatem uprawiającym do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Takie pojemniki na sałatki są lekkie i trwałe, a przy tym zapewniają możliwość atrakcyjnej ekspozycji towaru, co może pomóc w pozyskaniu klientów. W sprzedaży znaleźć można również pudełka plastikowe dwuczęściowe, z barwioną podstawą i transparentną przykrywką. Te często wykorzystywane są przez firmy cateringowe. Wykonane z twardszego, barwionego tworzywa sztucznego pudełko jest mniej podatne na odkształcenia i już na pierwszy rzut oka wydaje się produktem lepszej jakości, co może mieć duże znaczenie przynajmniej dla części klientów.
Opakowania tekturowe
Alternatywą dla tanich pudełek plastikowych są papierowe pojemniki na sałatki i inne serwowane przez restaurację dania. Takie pudełka wykonane są ze specjalnie zabezpieczonej przed wilgocią tektury, dlatego nie są podatne na przesiąkanie. Zwykle używa się ich właśnie do serwowania sałatek i makaronów na wynos. Część takich pojemników na sałatkę wyposażona jest w wieczka przezroczyste, wykonane z tworzywa sztucznego, a część w ich tekturową wersję. Zaletą opakowań tekturowych jest większa sztywność, zwłaszcza jeśli zestawimy je z opakowaniami wyprodukowanymi z lekkiego polipropylenu. Takie pojemniki, oczywiście pod warunkiem zastosowania odpowiednich, ekologicznych impregnatów, są również neutralne dla środowiska naturalnego.
Jeśli potrzebujesz dobrej jakości pojemnika do sałatek, szukaj jego wersji wykonanej z materiału mniej podatnego na odkształcenia, nienasiąkliwego i lekkie, wykonanego z dobrej jakości tworzywa sztucznego lub odpowiednio zabezpieczonego przed nasiąkaniem papieru. Jeżeli bardziej zależy Ci na niskiej cenie, wybierz transparentne pudełko polipropylenowe z dodatkowym wieczkiem, ewentualnie opakowanie z przykrywką zespoloną.