Jak przechowywać chleb, aby dłużej utrzymywał świeżość?

by Redakcja PinSpire
0 comment

Produkty spożywcze, aby długo utrzymały świeżość, wymagają odpowiedniego przechowywania. Dotyczy to także wypieków. Przechowywanie chleba pieczonego w domu czy też tego kupnego to pewne określone zalecenia. Niezastąpione są w tym różnego rodzaju chlebaki.

Pachnący i chrupiący chleb to prawdziwy przysmak. Niezależnie od jego rodzaju i mąki, z której jest wypiekany, dla zachowania jego walorów smakowych i odpowiedniej chrupkości oraz konsystencji potrzebne są odpowiednie warunki przechowywania chleba. Dzięki nim utrzymany jest nie tylko odpowiedni smak pieczywa, ale także zapobiegają one powstawaniu pleśni czy wysychaniu. Jak więc dbać o chleb, by dłużej cieszyć się jego świeżością i by jak najdłużej nadawał się do spożycia? O tym w dalszej części tekstu.

Tradycyjne zasady przechowywania chleba

Przede wszystkim chleb powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej (od 18 stopni Celsjusza do 22 stopni Celsjusza) i w suchym miejscu. W przeciwnym razie w chlebie mogą rozwijać się szkodliwe grzyby. Z drugiej strony ważne jest też to, by uchronić pieczywo przed wysychaniem. Dlatego też domowy chleb czy też kupny, zanim umieścimy w chlebaku, warto włożyć do lnianego woreczka. Lniane woreczki mogą być też wykorzystywane samodzielnie.  Mrożenie chleba to z kolei metoda, która powoli na zachowanie świeżości chleba przez długi czas. Jeśli wiemy, że nie zdążymy zjeść danej ilości pieczywa w krótkim czasie, warto jego nadmiar zamrozić. Chleb wyjęty z zamrażalnika i odmrożony będzie chlebem, który jak najbardziej będzie przydatny do spożycia i będzie utrzymywać dobry smak. Dzięki tej metodzie nie będziemy marnować jedzenia w razie zbyt dużych zakupów. Nie trzeba od razu zamrażać całego bochenka. Warto pamiętać też o tym, że mrozić chleb warto w szczelnym opakowaniu.

Przechowywanie pieczywa w zależności od jego rodzaju

Niezastąpione w przechowywaniu chleba są różnego rodzaju chlebaki. Najchętniej kupowane i najczęściej spotykane to:

  • chlebaki metalowe,
  • chlebaki plastikowe,
  • drewniane chlebaki.

Niezależnie od tego, czy chleb jest zrobiony z mąki żytniej, czy to chleb pszenny, pieczywo wypiekane w domu na zakwasie, czy chleb tostowy, chlebak pozwoli utrzymać dobry smak pieczywa i jego świeżość. Czym się różnią te chlebaki i na który warto się zdecydować? O tym w dalszej części tekstu.

Chlebak – prosty i estetyczny sposób, by przechowywać pieczywo

Przede wszystkim wielość materiałów i form chlebaków pozwala je dobrać do wystroju wnętrza. Chlebaki metalowe, chlebaki plastikowe czy też drewniane chlebaki występują w różnych rozmiarach, co także ułatwia ich wybór. Dzięki temu możemy dobrać taki chlebak, by bez problemy zmieścił się on na blacie kuchennym. Oto czym się charakteryzują poszczególne chlebaki:

  • chlebaki metalowe – nowoczesne w wyglądzie, odporne na uszkodzenia i łatwo utrzymać w nich czystość; są też bardzo atrakcyjne cenowo;
  • chlebaki plastikowe – lekkie, łatwe w utrzymaniu czystości i tanie;
  • drewniane chlebaki – wykonane z naturalnego drewna, solidne, stylowe i bardzo wytrzymałe; odpowiednie do wnętrz klasycznych czy rustykalnych; niestety trudniej jest je utrzymać w czystości – w przeciwieństwie do dwóch wcześniej wymienionych rodzajów chlebaków – a to ze względu na to, że nie można ich myć pod bieżącą wodą z użyciem detergentów.

Chlebaki wykonane z różnych materiałów to najlepszy sposób na cieszenie się świeżością pieczywa i niemarnowanie żywności. Poza tym jest to rozwiązanie bardzo estetyczne, a odpowiednio dobrany chlebak dopełni wystroju danej kuchni.

0 comment

Podobne artykuły

Zostaw komentarz