Dom

Jak przechowywać chleb, aby dłużej utrzymywał świeżość?

Jak przechowywać chleb, aby dłużej utrzymywał świeżość?

Produkty spożywcze, aby długo utrzymały świeżość, wymagają odpowiedniego przechowywania. Dotyczy to także wypieków. Przechowywanie chleba pieczonego w domu czy też tego kupnego to pewne określone zalecenia. Niezastąpione są w tym różnego rodzaju chlebaki.

Pachnący i chrupiący chleb to prawdziwy przysmak. Niezależnie od jego rodzaju i mąki, z której jest wypiekany, dla zachowania jego walorów smakowych i odpowiedniej chrupkości oraz konsystencji potrzebne są odpowiednie warunki przechowywania chleba. Dzięki nim utrzymany jest nie tylko odpowiedni smak pieczywa, ale także zapobiegają one powstawaniu pleśni czy wysychaniu. Jak więc dbać o chleb, by dłużej cieszyć się jego świeżością i by jak najdłużej nadawał się do spożycia? O tym w dalszej części tekstu.

Tradycyjne zasady przechowywania chleba

Przede wszystkim chleb powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej (od 18 stopni Celsjusza do 22 stopni Celsjusza) i w suchym miejscu. W przeciwnym razie w chlebie mogą rozwijać się szkodliwe grzyby. Z drugiej strony ważne jest też to, by uchronić pieczywo przed wysychaniem. Dlatego też domowy chleb czy też kupny, zanim umieścimy w chlebaku, warto włożyć do lnianego woreczka. Lniane woreczki mogą być też wykorzystywane samodzielnie.  Mrożenie chleba to z kolei metoda, która powoli na zachowanie świeżości chleba przez długi czas. Jeśli wiemy, że nie zdążymy zjeść danej ilości pieczywa w krótkim czasie, warto jego nadmiar zamrozić. Chleb wyjęty z zamrażalnika i odmrożony będzie chlebem, który jak najbardziej będzie przydatny do spożycia i będzie utrzymywać dobry smak. Dzięki tej metodzie nie będziemy marnować jedzenia w razie zbyt dużych zakupów. Nie trzeba od razu zamrażać całego bochenka. Warto pamiętać też o tym, że mrozić chleb warto w szczelnym opakowaniu.

Przechowywanie pieczywa w zależności od jego rodzaju

Niezastąpione w przechowywaniu chleba są różnego rodzaju chlebaki. Najchętniej kupowane i najczęściej spotykane to:

  • chlebaki metalowe,
  • chlebaki plastikowe,
  • drewniane chlebaki.

Niezależnie od tego, czy chleb jest zrobiony z mąki żytniej, czy to chleb pszenny, pieczywo wypiekane w domu na zakwasie, czy chleb tostowy, chlebak pozwoli utrzymać dobry smak pieczywa i jego świeżość. Czym się różnią te chlebaki i na który warto się zdecydować? O tym w dalszej części tekstu.

Chlebak – prosty i estetyczny sposób, by przechowywać pieczywo

Przede wszystkim wielość materiałów i form chlebaków pozwala je dobrać do wystroju wnętrza. Chlebaki metalowe, chlebaki plastikowe czy też drewniane chlebaki występują w różnych rozmiarach, co także ułatwia ich wybór. Dzięki temu możemy dobrać taki chlebak, by bez problemy zmieścił się on na blacie kuchennym. Oto czym się charakteryzują poszczególne chlebaki:

  • chlebaki metalowe – nowoczesne w wyglądzie, odporne na uszkodzenia i łatwo utrzymać w nich czystość; są też bardzo atrakcyjne cenowo;
  • chlebaki plastikowe – lekkie, łatwe w utrzymaniu czystości i tanie;
  • drewniane chlebaki – wykonane z naturalnego drewna, solidne, stylowe i bardzo wytrzymałe; odpowiednie do wnętrz klasycznych czy rustykalnych; niestety trudniej jest je utrzymać w czystości – w przeciwieństwie do dwóch wcześniej wymienionych rodzajów chlebaków – a to ze względu na to, że nie można ich myć pod bieżącą wodą z użyciem detergentów.

Chlebaki wykonane z różnych materiałów to najlepszy sposób na cieszenie się świeżością pieczywa i niemarnowanie żywności. Poza tym jest to rozwiązanie bardzo estetyczne, a odpowiednio dobrany chlebak dopełni wystroju danej kuchni.

Udostępnij