Jak prawidłowo rozpalić shishę?

by Redakcja PinSpire
0 comment

Shisha z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Staje się głównym punktem studenckich imprez oraz interesującym tematem do rozmowy. Świetnie integruje ludzi, którzy zgromadzeni wokół shishy, poddają się rozluźniającej atmosferze. W oparach przyjemnie pachnącego dymu miło jest spędzić zarówno letni, jak i jesienny wieczór. Ale jak ją prawidłowo rozpalić?

Zbierz odpowiednie elementy

Jeżeli już zdecydujesz się na zakup shishy, musisz pamiętać, że składa się ona z kilku ważnych elementów. Po pierwsze posiada ona dzban, do którego wlewa się wodę. Po drugie zawiera korpus, który wyposażony jest w zaworek oraz do którego podłącza się wąż. U góry znajdziemy talerzyk, a także cybuch, na który kładziemy sitko. Całość zwieńczona jest kominem. No i oczywiście potrzebujesz również dodatkowe akcesoria, takie jak ustniki i szczypce. Aby zapalić shishę dodatkowo potrzebujesz – specjalny tytoń do shishy, węgielki oraz kawałek folii aluminiowej.

Przejdź do rzeczy – jak rozpalić shishę?

Shisha wymaga odpowiedniego rozpalenia. Cały ten proces musisz zacząć od wlania wody do dzbana. Wystarczy, aby rurka była zanurzona na wysokość 1-2 centymetrów przy mniejszych wersjach oraz 2-3 centymetrów przy większych modelach. Nie można wlać za dużo wody, ponieważ w ten sposób woda dostanie się do węża i trafi do ust razem z dymem. Drugim krokiem jest zamontowanie korpusu. Robi się to przy użyciu specjalnej uszczelki (wystarczy wcisnąć) albo gwintu (trzeba przykręcić). Następnie należy nabić cybuch tytoniem. Tytoń nie może być przy tym za bardzo zbity. Trzeba go po prostu równomiernie rozłożyć. W kolejnym kroku cybuch trzeba przykryć kawałkiem folii aluminiowej i zrobić w niej dziurki.

Skuteczne rozpalenie shishy

Dalej shisha musi już tylko zostać rozpalona. W tym celu należy podpalić węgielek. Jeżeli kupisz węgle szybkorozpalające się, trzeba poczekać, aż rozpałka się wypali i dopiero wtedy położyć węgielek na cybuch. Jeżeli mamy natomiast do czynienia z naturalnym węglem, rozpalenie trwa nieco dłużej. Kiedy shisha będzie już rozpalona, wystarczy podłączyć wąż do fajki i się zaciągnąć. Podczas zaciągania węgiel rozpali się mocniej i po kilku chwilach powinien pojawić się dym i smak shishy. Dobrze rozpalona shisha powoduje wydmuchiwanie dużych chmur białego dymu.

Shisha – stawiaj na solidny sprzęt

Na marginesie warto wskazać, że wybierając shishę w sklepie, warto postawić na egzemplarze, wykonane z solidnych materiałów. Zależy Ci przecież na tym, aby szisza przetrwała znacznie więcej, niż jedną imprezę. Na stronie www.shishasklep.pl znajdziesz szeroki asortyment produktów, które z pewnością sprostają Twoim wymaganiom.

0 comment

Podobne artykuły

Zostaw komentarz